Hogy is működik ez? Elhatározunk valamit, nagy levegőt veszünk és… Nagy lelkesen megfogadjuk, hogy ezentúl másképp csinálunk valamit, eltervezzük, megfogalmazzuk, esetleg le is írjuk (ami szerintem az egyik fele a sikernek) és aztán belekezdünk, nagy energiát beleadva a dologba. És aztán mi történik?
Néha lelkesek vagyunk, „meg akarjuk oldani”, mindent megteszünk annak érdekében, hogy… De vannak napok, amikor úgy érezzük, hogy nem fog menni, hiába próbálkozunk, valahogy mindig ugyanaz történik. Legalábbis én ezt tapasztalom. Miért van ez? Szerintem egyszerűen nem vagyunk minden nap ugyanolyan állapotban, mentálisan és fizikailag. A bioritmusunk hol felfelé, hol pedig lefelé szálló ágban van.
Mégis, mit lehet tenni ilyenkor?
Említettem korábban, hogy ha leírjuk, mit szeretnénk megvalósítani, az a siker felét jelenti. Ha pozitívan, előremutatóan és konkrétan fogalmazzuk meg a célunkat, az ott lebeg előttünk a mindennapokban és erőt ad azokban a helyzetekben, amikor elbizonytalanodunk, vagy épp úgy érezzük, hogy nincs erőnk tovább folytatni a célhoz vezető utat. Ehhez egy hatékony eszköz, hogy a jövőképet megjelenítjük – mondjuk montázs technikával.
Ez úgy működik, hogy ha visszatérek és újra elolvasom, amit leírtam, újra vizualizálom a célt, az lelkesedéssel és energiával tölt el, ami visz tovább. Aztán kiteszem a célról készített montázst több helyre, a hűtőre, a számítógép képernyőjére, a telefonra háttérképnek. Így folyamatosan előttem van a cél, ott lebeg a szemem előtt
Van, amikor ez a mindennapokban nem segít, mert egy jelentős célt tűztem ki, amelynek az eléréséhez hosszabb idő, sok türelem szükséges. Ilyenkor érdemes egy idő/cél táblázatot vagy ábrát készíteni (kinek mi jön be jobban , ahol kisebb lépésekre bontom le a nagy célomat, vagyis pontos, konkrét tennivalókkal, időzítéssel együtt.
Ezeket egyes feladatonként vagy időegységenként (pld. heti szinten) le tudjuk követni, hogy megvalósult –e, illetve hol tart. Ha egy tennivaló befejeződött, kipipálom és ez elégedettséggel tölt el, mert egy, a célhoz közelítő lépés megvalósult .
Ha ezzel kapcsolatban van valamilyen problémád, amiről szeretnél beszélni, keress meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × három =