Ha azt érzed, hogy valami nincs rendben. Ha zűrzavaros az életed. Ha nem látod, merre tovább. Ha úgy látod, hogy lehetne jobb is, vagy voltál már jobban.

Szóval, van egy eszköz, ami nagyon jól használható az életed feltérképezésére: az ÉLETKERÉK. Ez egy kerék, amit cikkekre osztunk – életünk fő területeire. Gondoljuk át, hogy mennyire vagyunk elégedettek, boldogok, ha életünk egyes komponenseire gondolunk.

A következő módon tudod elkészíteni. Rajzoljunk egy kört, melyet 8 egyenlő részre osztunk. Ezek a cikkek jelölik az egyes életterületeket: munka/tanulás, család, párkapcsolat, barátok, egészség, kikapcsolódás/szabad idő, személyes fejlődés, lelki élet/hit/spiritualitás. Először gondolkodj el egy kicsit, mit jelentenek neked az egyes területek, hogyan működnek most. Majd értékeld, hogy mennyire vagy elégedett az egyes területekkel. Egy 10-es skálán jelöld be az eredményt minden egyes körcikknél.

Ha elkészült és most ránézel, meg fogod látni, hogy melyik, vagy melyek azok az életterületek, ahol valami nincs rendben. Persze ennek is vannak fokozatai. Ha ránézel a kerékre és nagyon döcögősen forogna (amorf alakot mutat, nem is hasonlít egy körre), az azt mutatja, hogy érdemes megvizsgálni azt az életterületet (vagy többet is, ha több ilyen van) – mi az oka az elégedetlenségnek? Mikor lennél elégedett – mekkora változással? Elképzelhető hogy (bár nem 7 pontot adtál a 10-ből), ezzel nagyjából elégedett vagy, nincs szükséged arra, hogy 10-es értéket érj el. Milyen lehetőségeid vannak, amivel változtatni tudsz az alacsony értéken? Ha több terület is érintett – van –e kapcsolat közöttük? Vagy a több életterületből (amivel nem vagy boldog) melyiket tartod a legfontosabbnak, ahol sürgős változtatásra van szükség szerinted?

Röviden erről szól az életkerék módszer. Én is alkalmazom a coaching folyamat elején, például ha az ügyfél sok témáról beszél, amivel problémája van, de nem tudja konkrétan megmondani, mi a legfontosabb, vagy mi is bántja igazán. Ez segít neked is megtalálni az irányt, amerre el tudsz indulni, hogy az életed egyensúlyba kerüljön. Ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged, keress meg.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × egy =