Itt a folytatása az inspiráló történet első részének – ahol a vállalkozás felépítéséről, folyamatos megújulásáról van szó és arról, hogy mi a titka a vállalkozás sikerének.

ÉS A VÁLLALKOZÁS BEINDUL…

Milyen folyamatok vannak? Hogyan oldod meg a vállalkozás teljeskörű irányítását? Miben kértél külső segítséget?

Éva úgy fogalmazott, hogy „kezdetben éltek a lehetőségekkel, amelyek jöttek”. Ahogy beszélgettünk, elmesélte, hogy fokozatosan építette fel a vállalkozást: tájékozódott a pénzügyi feltételekről, adózásról, elindított egy weboldalt, ahol webshop működik és amely segíti a szülőket azzal, hogy melyik hordozót kinek szánják – ennek segítségével építi a MYBABYHUG márkát. Ezekhez a feladatokhoz szakértőket vont be, mert nem rendelkezett megfelelő tudással ezeken a területeken (webdesign, IT, könyvelés). A varrást alvállalkozóval oldja meg. Emellett részletes piackutatást folytatott a szereplőkről, a kínálatról, valamint külföldi oldalakat, fórumokat olvasott az üzletépítéssel kapcsolatban.

A háttértámogatás és a fejlesztések kialakítását a növekvő eladásokból finanszírozta – „mindig visszaforgattam, ami visszajött, apránként.” A vásárlókkal személyesen tartja a kapcsolatot, Éva úgy gondolja, hogy ez a családi vállalkozás egyik legnagyobb értéke – a személyesség. Ezért erre nagy hangsúlyt fektet és ő maga foglalkozik ezzel, nem is szándékozik ezt kiszervezni.

Mi az, ami előreviszi a vállalkozást? Mi a titok?

A fejlődés változást jelent – egy vállalkozásnak alkalmazkodnia kell, fontos hogy képes legyen újítani, megújulni. Az egyik kérdés, amit Éva feltett magának: hogyan tudja egyszerűsíteni a saját munkáját? Az ő esetében a válasz a babahordozó tervező alkalmazás létrehozása volt. Ennek segítségével jelentősen lerövidült az idő, amely a termék előállításához szükséges – az alkalmazás segítségével a szülők maguk tervezhetik meg milyen típusú és mintájú hordozót szeretnének. Ezzel innovatív megoldást hozott létre, mert megadja a tervezés élményét a szülőknek, akik valami egyedit is alkothatnak. Emellett a terméket technológiailag is fejlesztették – a vállalkozás csípőbarát minősítést nyert el egy amerikai intézménytől.

És a legújabb változás – egy bolt nyitása, amely egyrészt lehetőséget teremt a személyes kapcsolódásra, valamint Évának ez a hely a munkahelye lett, fontosnak érezte, hogy rendszert vigyen az életébe. Emellett létrehozott itt egy baba design fellegvárat, ahol más szolgáltatók is jelen vannak, mert fontos, hogy minden vásárlói igényt kielégítsen.

A titok a következő Éva megfogalmazásában: „Ezt szeretem csinálni, mert eredménye van a munkámnak és mert kihívást jelent – igazán élvezem.”

Én ehhez a következőt tenném hozzá, amit levontam a beszélgetések alapján vállalkozó-támogató coach szempontból:

  • emberileg fontos, hogy olyasmit csináljunk, amiben örömöt találunk és legyen bátorságunk hozzá (önbizalom), hogy belevágjunk és végigcsináljuk.
  • vezetőként felállítani egy rendszert – átlátni az üzletmenetet, fókuszálni a lényegre, menedzselni (időbeosztás) a feladatokat, megfelelően kommunikálni (jelen esetben kapcsolattartás a vevőkkel és a szállítókkal)
  • az üzleti folyamatok oldaláról pedig időnként felülvizsgálni, hogy működnek ezek, változtatni, megújulni, alkalmazkodni a változásokhoz – itt a kulcs az egyszerűsítés, az innováció és a személyesség (minőségi kapcsolat a vevőkkel).

 

Természetesen ez a történet nem fed le minden részletet, amelyet érdemes átnézni, mielőtt belevágunk valamilyen karrierváltásba. Hiszen lehet szó munkahely váltásról azonos szakmában, elindulni egy új területen átképzés után, valamint váltani kisgyermek mellett, esetleg a negyvenes éveinkben újragondolni a helyünket a világban. Célom az volt, hogy egy konkrét eseten keresztül lássátok, hogy egy kisgyermekes édesanya hogyan valósította meg és éli az álmát a vállalkozásában. Kiemeltem a fontos pontokat/mérföldköveket, amelyek a vállalkozá elindulását és fejlődéseinek állomásait jelzik. Ez segít neked is átgondolni, ha van ilyen terved, hogy hogyan indulj el.

Ha tetszett az esettanulmány és szeretnéd alaposan átgondolni, milyen irányban menj tovább az életpályádon és nyitott vagy a coaching módszerére, keress bátran.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × egy =