Az utóbbi időben jónéhányszor olvastam bejegyzéseket Facebook csoportokban arról, hogy az illető szeretné megtalálni, milyen területen helyezkedjen el, esetleg milyen tanfolyamra iratkozzon be, hogy találjon egy jól fizető és rugalmas munkát. Ezért tanácsot kér az olvasóktól, hogy milyen területen érdemes jelenleg elhelyezkedni, amely megfelel az elvárásainak. Szóval sokan teszik ezt és kapnak változatos válaszokat karrierlehetőségekről, ajánlott szakmákról, képzésekről, esetleg sikertörténeteket, ahol valaki gyorsan, hatékonyan megtalálta a megfelelő munkahelyet.

Mit gondoltok erről? Szerintetek működhet ez ebben a formában?

Én azt gondolom, hogy a támogatás, amelyet mástól várnak, önmagukban keresendő. Legalábbis ami a kiindulást illeti. Egy kis idő magunkkal, önmagunkra figyelés. Hogy megtudjuk, Mi mit akarunk.

Ki vagyok én? Mi van bennem, amit nagyon jól csinálok? Milyen utat jártam be eddig? Mennyire éreztem jól magam az egyes helyzetekben/munkakörökben? Mit szerettem ott, ahol jó volt?

Volt egy ügyfelem, aki akkor jött el hozzám, amikor már egy éve munkát keresett és kétségbe volt esve. Úgy érezte, mindent megtesz, hogy munkát találjon, rengeteg hirdetésre jelentkezett. Ám ha időnként behívták állásinterjúra, ott rossz érzései voltak, „talán mégsem lenne ez jó nekem” gondolat cikázott a fejében. Mi lehet itt az elakadás oka? Láttok hasonlóságot azokkal az esetekkel, akik munka és képzés választás kérdésében kérnek tanácsot?

A kiindulás. Kimaradt az a lépés, amely a kérdezőről szól. Ami az önismeretről szól. Ha visszanézek eddigi karrier utamra, milyen sikereim voltak? Mire vagyok igazán büszke abból, amit eddig elértem?

Ha ezek megvannak – elemezzük a sikereket. Mi az, amit jól csináltam? Miről kaptam pozitív visszajelzéseket a főnökömtől, kollégáiktól, baráttól, családtagoktól? Miben éreztem jól magam – mit szerettem legjobban a munkámban? Milyen értékek fontosak számomra a munkahelyen?

Az említett ügyfélnél maradva tehát az alapoknál kezdtük. Hogy mit tud ő magáról, és ez milyen irányt mutat neki a karrierjében. Kérdésekkel, feladatokkal és tesztekkel jártuk körbe a témát. Hétről-hétre fedezte fel saját magát, olyan oldalról, amelyre eddig nem fordított figyelmet. A folyamat során az önbizalmát is erősítettük, hiszen az önmagunkba vetett hit vezet el céljaink eléréséhez. De ez már egy másik téma, amely megér egy külön cikket. Így a folyamat végén tisztába került saját magával, rájött, hogy mit szeretne igazán. Ezután átalakította az önéletrajzát (láttatva hogy ki ő és miben jó igazán), az érdeklődésének megfelelően pályázott állásokra, az interjúkon igyekezett felmérni, hogy a meghirdetett állás valóban az ő képességeinek és a keresett munkaértékeknek megfelelő, míg végül rátalált az igazira 😉.

Persze ez nem a teljes folyamat, a változás minden részletét bemutatni hosszú lenne ezen a fórumon. A célom az, hogy betekintést nyújtsak abba, hogyan lehet elindulni a karrier utatok keresésében. Célom, hogy elgondolkodtasson, hogy magatokban keressétek erre a választ. Ne azért válasszatok egy irányt, mert „ez most menő és keresett szakma, na akkor nekem is ezt kell tanulnom, csinálnom…”, hanem a saját belső erőforrásaitokra támaszkodjatok. Ha érdekel, hogy ez élőben hogy működik, ha keresed az utad, de egyedül túl nehéz és ha kíváncsi vagy, jelentkezz hozzám egy beszélgetésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × 4 =